DEN HELDER Marinemensen lopen in de nabije toekomst in een blauw camo werkpak. Met camo worden de vlekken van camouflagekleding bedoeld. Volgens marinecommandant Rob Kramer betekent het nieuwe werktenue een verbetering van de arbeidsomstandigheden.
Viceadmiraal Kramer: ,,Door juridisch getouwtrek is vertraging ontstaan, maar de nieuwe kleding is zonder meer een verbetering ten opzichte van het huidige pak.” Er zullen ook nieuwe, op het oog dikkere jassen worden verstrekt, maar die zijn dan weer in effen blauw.
Defensiebreed wordt gewerkt aan nieuwe kleding voor militairen. Dat er vertraging is ontstaan komt doordat een van de bedrijven, die afgevallen is bij de order voor het Defensie Operationeel Kledingsysteem, het er niet bij heeft laten zitten en een gerechtelijke procedure heeft aangespannen.
Te lang
Viceadmiraal Arie Jan de Waard is binnen Defensie verantwoordelijk voor het hele kledingproject DOKS. Hij stelt op Twitter: ,,Ik realiseer mij zeer dat door allerlei oorzaken DOKS veel te lang duurt. Klem is dat het een meerjarige aanbesteding is met een behoorlijk prijskaartje waar de hele markt op aast. We hebben nu een kort geding van één van de aanbieders’. De Waard voegt toe: ,,We willen beslist bij de juiste kleding uitkomen en niet op juridische gronden worden gedwongen de verkeerde te kopen.”
Er bleek een en ander te rammelen qua procedure, dus heeft Defensie het project stilgelegd en wordt een vertraging van een jaar verwacht. Vanaf volgend jaar wordt de eerste kleding verstrekt. Aan welk krijgsmachtdeel is nog niet bekendgemaakt.
Volgen Jaime Karremann van Marineschepen.nl is het langer wachten op het werkpak ook voor België een domper: ,,De Belgische marine had ‘gezien de vergaande samenwerking’ eerder besloten om dezelfde nieuwe uniformen aan te schaffen als Nederland.” België had verwacht dit jaar het pak te testen, maar dat gaat niet lukken. Het effen blauwe boordtenue dat de Koninklijke Marine nu gebruikt is in 2006 ingevoerd.
Militairen van het Korps Mariniers, land- en luchtmacht dragen al langer werkpakken met camo-patroon. Het is voor het eerst dat de vlekken nu ook massaal op schepen, de havens en in marinekazerne gedragen gaan worden. Nederland is daar niet uniek in, want ook zeelui van Australië, Roemenië en China gaan gekleed in camo. De US Navy is er juist weer van afgestapt. Volgens critici was het camo-pak te dik en ook gevaarlijk omdat een sailor die in zee viel slecht gezien kon worden door de camouflage.
Los van de camo-kleding is nieuwe nat- en koudweer overkleding besteld bij Sioen, een leverancier van werkkleding. Het nieuwe tenue is aangeschaft om het personeel op de kade en aan boord beter te beschermen tegen nat en koud weer. De huidige parka die men over het dagelijks werkpak draagt, voldoet niet meer aan de functionele eisen. Het nieuwe tenue heeft een parka en een broek in de kleur donkerblauw, waarbij de parka is voorzien van een inritsbare isolatiejas. De nieuwe parka’s en broeken zijn naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar.
Arie Booy
Bron: Noordhollands Dagblad/Helderse Courant
Foto camo patroon: Defensie