Sympathie voor plan om fregat naar een vrouw te vernoemen

Posted on Posted in Post

Prima plan om een marineschip naar een vrouw te noemen. Die reactie geeft de marinebond KVMO op een suggestie van Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen.

Defensie kan een nieuw M-fregat vernoemen naar ’stoere vrouwen’ meent GroenLinks. Voorzitter Rob Pulles van de marineofficierenvereniging: „Het lijkt me een prima plan, zeker als je kiest voor een naam van een voor Nederland en de Koninklijke Marine markant persoon. Zoals de suggesties die al gedaan zijn voor de eerste Marva of de vrouwelijke Ridder Militaire Willemsorde.”

Bij Koninklijk Besluit is vastgelegd dat de Nederlandse vloot altijd een schip in dienst moet hebben dat Van Speijk heet. Nu heeft een M-fregat die naam; dus alleen de naam van het tweede fregat komt vrij.

Maritiem historicus Graddy Boven vindt dat een vrouwennaam wel genoeg gewicht in de schaal moet leggen.

 

Boven: „Er zijn veel marineschepen met vrouwennamen. Ik denk aan ’Heldin’, ’Irene’, ’Iris’, ’Koningin Emma der Nederlanden’, ’Margriet’, ’Maria Reigersbergen’, ’Pia Marijcke’, ’Prinses Amalia’, ’Prinses Maria’, ’Prinses Sophia’, etcetera. Kortom, de marine is door de eeuwen heen niet in gebreke gebleven om schepen een vrouwennaam te geven”, aldus de museumconservator.

Bron: Noordhollands Dagblad/Helderse Courant

Onderschrift foto: Francien de Zeeuw (m) en andere Marva’s.
ARCHIEFFOTO/DEFENSIE