Rob Bauer naar de NAVO

Posted on Posted in Post

Commandant der Stijdkrachten Luitenant-admiraal Rob Bauer is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het NAVO-Militair Comité. Het comité maakte vrijdagmiddag 9 oktober bekend de voorkeur te geven aan Nederlands CDS boven zijn Poolse ambtgenoot, generaal Rajmund Andrzejczak.

In de zomer van 2021 draagt Bauer zijn huidige functie over om naar de NAVO te gaan. Hij neemt het stokje over van Air Chief Marshal Sir Stuart Peach die sinds juni 2018 deze functie bekleedt. Het MC is het belangrijkste en tevens een na oudste orgaan van de NAVO, na de Noord-Atlantische Raad. Het MC bestaat uit hoge officieren (drie ster) die hun lidstaat vertegenwoordigen bij de NAVO en vallen rechtstreeks onder de respectievelijke CDS’en/CHODs.

 

 

Hij zal zich inzetten voor de 3,2 miljoen militairen die het bondgenootschap dienen. Dat zij goed zijn uitgerust om het NAVO-bondgenootschap te beschermen is volgens hem de belangrijkste taak van het NAVO-Militair Comité. Bauer vindt verder dat de NAVO-eenheid, capaciteit en bereidheid tot afschrikking en verdediging moet tonen. Want alleen op die manier is de veiligheid voor de inwoners van NAVO-landen te behouden. Zeker nu er politieke machtsverschuivingen zijn en er sprake is van complexere veiligheidsdreigingen.

In de rol van voorzitter MC wordt hij de belangrijkste militaire adviseur van de Secretaris Generaal van de NAVO.

Bron: Defensie/NAVO , Twitter bericht STAS