Marine dagen op losse schroeven

Posted on Posted in Post

DEN HELDER De Marinedagen die in de zomer van 2021 in Den Helder op het programma staan, zijn nog niet officieel geschrapt. Wel worden er al voorbereidingen getroffen voor een ’Plan B’ bij afgelasting door de gevolgen van het coronavirus.

Marinewoordvoerder Bernd Roelink verwacht dat er nog deze maand een besluit valt over het wel of niet doorgaan van het driedaagse evenement. Gezien de coronadreiging lijkt de kans zeer klein dat de Marinedagen in de beoogde vorm in de haven van Den Helder worden gehouden. ,,We wachten het nog even af voordat we een definitief besluit nemen’’, aldus Roelink, die aangeeft dat er achter de schermen aan een alteratief wordt gewerkt. ,,Dat zou dan een digitale versie van de Marinedagen kunnen zijn. Bij meer evenementen wordt er voor een dergelijke aanpak gekozen.’’

De laatste keer dat Marinedagen zijn gehouden, was in 2017 toen het gelijktijdig viel met Sail Den Helder. In het verleden trokken de Nationale Vlootdagen tienduizenden bezoekers naar Den Helder. Niettemin besloot de organisatie de Vlootdagen in 2008 om te dopen in Marinedagen. Door bezuigingen bij Defensie werden de Marinedagen in 2010 afgelast. Daarna werd het ook minder frequent gehouden. In 2014, 2016, 2018, 2019 en 2020 was er geen programma. De eerste editie van de Nationale Vlootdagen werd gehouden in 1956.

De Marinedagen zijn de officiële open dagen van de Koninklijke Marine in de Nieuwe Haven van Den Helder.

Hans Brandsma

Bron: Noordhollands Dagblad / Helderse Courant