Kunsttransport Zeventiende-eeuws schilderij

Posted on Posted in Post

Bijzonder kunsttransport Zeventiende-eeuws schilderij dankzij marine veilig aan muur Zeeuws museum

DEN HELDER Een bijzonder kunsttransport was het vrijdag: het vervoer over zee van het zeventiende-eeuwse schilderij Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee door de Koninklijke Marine vanuit Den Helder naar de Zeeuws stad van het decor. Uiteraard uitgevoerd door mijnenjager Zr. Ms. Zierikzee.

Het idee daarvoor is ontsproten aan het brein van Albert Scheffers, directeur van het Stadhuismuseum in de Zeeuwse plaats. Het schilderij is in 2010 door de Rijksdienst in bruikleen gegeven aan Commandementsgebouw van de marine (Het Paleis in Den Helder). Op initiatief Scheffers is vorig jaar het plan opgevat dat het schilderij veel meer zichtbaarheid zou hebben als het tentoongesteld zou worden in het Stadhuismuseum.

Daar stemde de marine mee in. Gezien het onderwerp van het schilderij van H. Anthonissen en de plaats waar het werk in bruikleen was, vatte de enthousiaste directeur het plan op het transport door de Koninklijke Marine te laten uit voeren. In overleg met de Marine werd besloten het transport te laten uitvoeren door Zr. Ms. Zierikzee, een vaartuig van de Koninklijke Marine welke vanwege trainings- en ceremoniële activiteiten met enige regelmaat de haven van Zierikzee aan doet.

En zo geschiedde vrijdag, waardoor het schilderij over zee naar Zierikzee werd vervoerd. In de aanwezigheid van twee toezichthouders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

In Zierikzee vond de verwelkoming van de Zr. Ms. Zierikzee plaats op de kade van de Nieuwe Haven en later op de dag was er een overdrachtsceremonie van het schilderij van Anthonissen in de Schepen- of trouwzaal van het Stadhuismuseum. Daar tekenden de directeur van de Rijksdienst, Susan Lammers en de directeur van het museum, Albert Scheffers de bruikleenovereenkomst.

De marine kan ter vervanging een ander schilderij uit de collectie van de rijksdienst kiezen.

Bron: Noordhollands Dagblad/Helderse Courant

FOTO RIJKSDIENST VOOR HET CULTUREEL ERFGOED