Reünie 9 juni 2022

Posted on Posted in Post

Op 9 juni 2022 was eindelijk na een lange periode weer de reünie van de Stichting NGID in de Dukdalf op de oude Rijkswerf. Vanaf 10.30/11.00u wandelden de bijna 100 aangemelde leden binnen. Na het openingswoord van de voorzitter, Piet Duivestein, ging de tap open en kwamen de tongen los. Oud-collega’s haalden vele herinneringen op tijdens een lekker drankje. Om 15.00u schoof iedereen aan voor een heerlijke blauwe hap. Het was een zeer geslaagde dag.

De foto’s van de reünie 2022 vindt u op de foto’s pagina onder Reünie 2022

De marine krijgt een nieuwe Centrale Ziekenboeg

Posted on Posted in Post

De marine krijgt een nieuwe Centrale Ziekenboeg. Het centraal op de Nieuwe Haven gelegen gebouw dat CZB wordt genoemd, komt er uit te zien zoals op de impressie.

,,Dit is het meest recente beeld van het definitieve ontwerp van de nieuwe CZB; dus meer dan een artist impression”, meldt woordvoerder Bernd Roelink. De start van de bouw staat gepland voor het tweede kwartaal van 2021. De verwachte oplevering zal medio 2022 zijn. Roelink: ,,Het betreft een moderne medische faciliteit voor het personeel van de zeestrijdkrachten.” De huidige ziekenboeg stamt uit 1976 en werd destijds midden op het haventerrein gepositioneerd.

Nieuwe sportfaciliteit voor personeel op marinehaven

Posted on Posted in Post

De marinehaven krijgt een soort Cruyffcourt. Er wordt gewerkt aan een nieuwe buitenplek waar marinepersoneel kan sporten. Admiraal Kramer gaf eerder deze maand het startsignaal door de eerste spade in de grond te steken.

Het zogenoemde laycourt biedt verschillende mogelijkheden om te sporten. Er is een sprinttrack, mogelijkheden om op klimrekken en met gewichten aan ’strength and conditioning’ (functionele krachttraining) te doen, ruimte voor balsporten als voetbal, volleybal en basketbal. Iets anders is Floor Ball; deze sport heeft wat weg van ijshockey, maar dan op kunstgras en met plastic sticks.

Volgens personeelsblad Alle Hens omvat het playcourt ook een ’survival box’ met klimtouwen. Daarin kunnen functionele militaire trainingen worden ondernomen.

In een overdekt gedeelte staat een zogeheten HITT-container voor krachttrainingen en hangen met water gevulde bokszakken. Initiatiefnemer is majoor der mariniers Erwin Maarhuis, die betrokken is bij de staf Fysieke Training & Sport.

Bron: Noordhollands Dagblad / Helderse Courant
Foto: Defensie

Het Duitse voorstel voor een nieuwe Nederlandse boot

Posted on Posted in Post

 

 

 

 

De Duitse werf tkMS, die in Den Helder een Submarine Valley wil opzetten voor de bouw van Nederlandse onderzeeërs, heeft een filmpje gemaakt waarin de type-aanduiding van de boot voor het eerst genoemd wordt. Het wordt de 212CD E klasse waar de E staat voor ‘expeditionaire’.

Den Helder speelt als vestigingsplaats van de onderzeebootbouw een hoofdrol in de beelden.

De link naar het Youtube filmpje waarin de boot wordt gepresenteerd https://www.youtube.com/watch?v=7uPe_s0Dfng

Bevindingen verkennend onderzoek NH90-crash

Posted on Posted in Post

 

 

 

 

 

 

Op 19 juli 2020 had een NH90-helikopter van de Koninklijke Marine tijdens een oefening in het Caribisch gebied, onvoorzien harde impact met het zeewater. Als gevolg van de impact zijn twee van de vier bemanningsleden omgekomen en is het toestel onherstelbaar beschadigd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is samen met de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) op Curaçao een verkennend onderzoek gestart, omdat het een luchtvaartvoorval met dodelijke slachtoffers betrof en de toedracht onduidelijk was.

Uit de bevindingen blijkt dat de helikopter in de problemen kwam doordat het toestel, door het maken van een bocht, op gelijke snelheid kwam met de wind. De helikopter verloor snel hoogte en raakte binnen enkele seconden te water, ondanks pogingen om de ingezette daling nog op tijd te corrigeren. De helikopter vertoonde geen technische afwijkingen.

Bron: OVV, MinDef

 

https://www.onderzoeksraad.nl/nl/media/attachment/2020/12/8/ongeval_nh90_helikopter_aruba_bevindingen_verkennend_onderzoek.pdf

 

Nog steeds geen vrouw in het ’korps’

Posted on Posted in Post

 

Twee jaar na afhaken Neutel nog geen vrouwelijke marinier in zicht

DEN HELDER Er is nog steeds geen vrouw die de opleiding tot marinier met succes heeft afgelegd.

Dat meldt staatssecretaris Barbara de Vries van defensie aan de Tweede Kamer. Twee jaar geleden kreeg Maroesjka Neutel, op de foto te zien op een stormbaan, veel publiciteit omdat ze heel ver gekomen was in de fysiek zwaarste opleiding binnen de krijgsmacht. De pijn van een blessure voorkwam echter dat zij de eindstreep haalde.

 

 

Het Korps Mariniers wil vrouwen in dienst nemen, maar doet geen concessies aan de eisen voor toelating. Volgens Defensie zijn momenteel 59 vrouwen actief in het korps bij ondersteunende operationele eenheden.

Het gaat dan om logistiek, medisch, financieel en administratief werk dat door vlootpersoneel wordt verricht.

Arie Booy

Bron: Noordhollands Dagblad/Helderse Courant

Foto: Maroesjka Neutel. (Archieffoto)

 

Bericht van november

Ook admiraal De Ruyter draagt een mondkapje

Posted on Posted in Post

Arie Booy

Admiraal De Ruyter in de hal van het KIM houdt zich ook aan de maatregelen en draagt een mondkapje.

Zijn hedendaagse plaatsvervanger admiraal Rob Kramer twitterde deze foto waarop het van een mondkapje voorziene beeld van de illustere voorganger te zien is.

De hal van het KIM is een soort voortzetting van de klaslokalen waar adelborsten geschoold worden in de mores van het officierenbestaan.

Zo hangt er een meer dan levensgroot schilderij waarop de explosieve daad van Jan van Speyk is uitgebeeld. Nu is er dus ook een vermanend gebaar van de meest beroemde marineman die Nederland ooit gehad heeft.

Bericht van november

Bron: Noordhollands Dagblad/Helderse Courant

Marine dagen op losse schroeven

Posted on Posted in Post

DEN HELDER De Marinedagen die in de zomer van 2021 in Den Helder op het programma staan, zijn nog niet officieel geschrapt. Wel worden er al voorbereidingen getroffen voor een ’Plan B’ bij afgelasting door de gevolgen van het coronavirus.

Marinewoordvoerder Bernd Roelink verwacht dat er nog deze maand een besluit valt over het wel of niet doorgaan van het driedaagse evenement. Gezien de coronadreiging lijkt de kans zeer klein dat de Marinedagen in de beoogde vorm in de haven van Den Helder worden gehouden. ,,We wachten het nog even af voordat we een definitief besluit nemen’’, aldus Roelink, die aangeeft dat er achter de schermen aan een alteratief wordt gewerkt. ,,Dat zou dan een digitale versie van de Marinedagen kunnen zijn. Bij meer evenementen wordt er voor een dergelijke aanpak gekozen.’’

De laatste keer dat Marinedagen zijn gehouden, was in 2017 toen het gelijktijdig viel met Sail Den Helder. In het verleden trokken de Nationale Vlootdagen tienduizenden bezoekers naar Den Helder. Niettemin besloot de organisatie de Vlootdagen in 2008 om te dopen in Marinedagen. Door bezuigingen bij Defensie werden de Marinedagen in 2010 afgelast. Daarna werd het ook minder frequent gehouden. In 2014, 2016, 2018, 2019 en 2020 was er geen programma. De eerste editie van de Nationale Vlootdagen werd gehouden in 1956.

De Marinedagen zijn de officiële open dagen van de Koninklijke Marine in de Nieuwe Haven van Den Helder.

Hans Brandsma

Bron: Noordhollands Dagblad / Helderse Courant